07.08.2009

De ce nu o sa mai merg la Festivalul de la Sziget

Am fost anul trecut pentru prima data. Fara prea mari sperante pentru ca nu vroiam sa fiu dezamagit daca nu o sa fie ok dar curios totusi. Mai ales ca multi dintre amici imi ziceau cat de misto e si o adevarata experienta ce merita. Dar mai erau si alti amici care nu erau chiar atat de entuziasmati.. Si dupa experianta mea de Sziget 2008 am inteles de ce.
Clar nu mai e festivalul mult laudat. Iar acea atmosfera de mega comunitate gen hai-sa-fim-toti frati-si-surori-dar-sa-ne-si-futem lipsea. Oricum nu pentru asta am fost. Dar sa fie exact pe dos, adica peste tot oameni reci, plini de paranoia si naspa nu credeam ca o sa vad si pe acolo.
Lipsa de politete a organizatorilor, faptul ca cei de la info nu erau in stare sa scoata o boaba de engleza sa te indrume pe unde vroiai sa mergi, mormanele de mizerie, credeam ca o sa fiu ingropat de gunoaie (si de oameni dar ma refeream la altceva), si cate si mai cate lipsuri au facut ca sederea mea acolo sa fie una cat se poate de neplacuta. Noroc cu orasul, Budapesta care si dupa ce am fost prima data in '95 si de multe ori dupa aia, tot se mai lasa descoperita de lucruri noi. Plimbarile prin oras au fost cam singurele momente placute. Dar nici de acelea nu pot fii convins daca mi-au fost impartasite. La cat de frumos e orasul, e pacat ca n-am fost inca cu persoana care sa aprecieze cu adevarat locurile in care am dus-o si altele care le-am descoperit impreuna. Of of..
Sziget a devenit un festival al carui bilet e nejustificat de mare. De aceea mi se pare prostie sa mergi la Sziget, sa spargi de exemplu mie de euroi, cum au facut-o niste amici anul trecut. Cu banii astia pot sta o luna in India (am calculat deja si asa e), sau sa merg in sudul Frantei, sa cutreier satucurile din zona viticola, sa stau la umbra unui nuc sa manac Camambert cu un vin rosu si o paine facuta intr-o casa taraneasca franceza. Sau pot merge la alte festivaluri, nu spun care sa nu dau dupa aia de voi pe acolo :P.
Dupa cum am observat, la Sziget merg copilasii de bani gata care spun parintilor ca merg in tabara cu scoala, in fapt singura lor misiune fiind sa mearga la festival sa se ruuupa si sa futa alte gagici rupte si penibile ca si ei.
Nu ma pun sa judec ca ar fii ipocrizie din partea mea, dar daca chestiile astea isi depasesc granitele imaginare si incep sa ma afecteze pe mine sau pe cei cu care sunt, atunci nu mai e ok si am tot dreptul sa judec si sa fiu shucarit.
Din pacate, faptul ca este in aer liber si nu printre betoane, ca si Bestfestul, e punctul forte al Sziget-ului. Dar sa mergi sa dai o gramada de bani pentru bilet, pentru preturile astronomice din cadrul festivalului, sa suporti toti copilasii francezi distrusi si cacati pe ei, sa suporti aroganta organizatorilor/celor de la intrare, de la infochioscuri, de la bagaje.. e pretul prea mare pur si simplu si nu merita.
Dar daca vrei sa mergi acolo sa arunci niste bani pe care nu esti in stare sa-i planuiesti pentru o distractie mai faina altundeva, daca misiunea ta este sa te futi cu cine apuci si cine te baga in seama, sa dai o gramada de bani pe droguri (care is de cea mai proasta calitate apropo), n-ai decat. N-ai decat sa faci toate astea si eu iti urez fara ipocrizie destrabalare plac(f)uta si sa-mi povestesti cat de fain (not!) a fost. Sau cine stie, poate de fapt esti persoana care cauta ceea ce am zis in ultima fraza, atunci frate/soro, n-ai ce vorbi cu mine!
P.S. o zi sigur voi merge totusi, am ceva restante de la bestfest, dar inca nu stiu in care :)
The Killers - Read my mind LIVE@Sziget 2008

..sau poate pentru ca eu pur si simplu nu pot..

2 comentarii:

Anonim spunea...

tot timpul ne alegem persoane care nu apreciaza lucrurile asa cum le apreciem noi sau, ma rog, aproape tot timpul...ca mai sunt si exceptii. App de Budapesta, am fost si eu acus 2 ani si era sa fac cu nervii..."ghidul" meu m-a dus la gradina zoo..offf si eu care i-am zis ca vreau sa descopar orasul, vreau cladiri, stradute, pod, apa, biserici...sa "simt" orasul, el a zzis ca la zoo e cel mai fain si ca alta sansa nu o sa mai am...daca stiam limba ma luam de una singura si exploram...
uii France, je veux aussi :)
p.s. imi place despre acest post ;)

Lau spunea...

E mare pacat ca nu ai apucat sa descoperi orasul pe stradute, pe apa.. Am facut toate astea si cum am spus, de fiecare data cand merg descopar locuri noi. E minunat. Cat despre vizita la ZOO, eu zic ca merita. Anul trecut am stat de la 11 dimi pana cand s-a inchis, dupa 7 seara..si 5 zile (parca) cat am stat in Budapesta faceam kilometri prin oras!
Intr-adevar, daca stii limba, ti-e mult mai usor, mai ales in Ungaria.. dar nu e o piedica daca nu o stii. Tot ce iti trebe, e spirit de aventura!