30.11.2009

Intoleranta maxima


Nimeni nu contesta excelenta elvetiana in zona finaciara si nu numai, insa Elvetia ramane totusi o tara inapoiata in multe privinte. Un exemplu ar fii acordarea dreptului femeii la vot, care s-a implementat abia in 1970, mult dupa ce alte tari acordasera acest drept.
Recent si Elvetia s-a confruntat cu un referendum. Acesta a fost cerut de catre partidele de extrema dreapta si cele nationaliste (nu stiu cum se pot numi nationaliste avand in vedere ca Elvetia este un conglomerat de natiuni, dar in fine..)
Partidele extremiste si-au constituit platforma pe interzicerea construirii de noi minarete, fiind un atac direct la minoritatea musulmana. Chiar daca in Elvetia majoritatea moscheilor nu au minarete si cele care exista deja sunt mai mult decor.
Prejudecatile si campania populista a avut insa castig de cauza. Referendumul criticat de catre ONU, CEDO dar si de catre Biserica,  a fost adoptat de catre elvetieni. Desi s-a stiut ca va fii o 'cursa stransa', nimeni nu a acordat castig de cauza campaniei. Scorul a fost de 57,5% pentru interzicerea minaretelor. cu o prezenta de vot de 55%, a fost arhi suficent pentru adoptarea referendumului. Doar 4 din cele 26 de cantoane au votat impotriva.
Ce inseamna acest vot? Inseamna ca acest vot de interzicere va fii intergrat in constitutia elevtiana, constriurea de noi minarete nu va mai fi permisa.
Cu o campanie in care afisele prezentau minaretele drept rachete si
in care se spunea ca prin construirea lor, intentia musulmanilor este pervertirea si racolarea elvetienilor catre islam, elvetienii dau dovada de intolerenta etnica si ura rasiala si religioasa, ceea ce pentru o tara care nu s-a confruntat niciodata cu atacuri ale musulmanilor, este o provocare la adresa lor, din care poate iesi orice.. Rusine pentru o natiune care se doreste a fii neutra si toleranta.

2 comentarii:

anonym spunea...

subscriu la opinia ta..asta nu e neutralitate. ok,ei spun ca nici tarile arabe nu dau voie la constructia de biserici,dar oare nu ei ar fi trebuit sa fie un prim exemplu de toleranta?

Lau spunea...

Fara sa generalizez, ipocrizia culturala e o trasatura a lumii occidentale. Unii dintre acestia uita sau refuza sa admita cine a introdus civilatia, matematica moderna, si alte stiinte fara de care Europa nu ar fii ajuns unde este..
Multumesc pentru vizita si comentariu! Te mai astept :)