29.07.2009

Back to life, back to reality.. Final de Peninsula 2009

M-am intors. Cam atat a tinut concediul la mine dar a meritat!

Festivalul de anul asta de la Peninsula a fost exact cum am spus. Am avut inca o data dreptate si de data asta ma bucur. Organizarea, trupele, atmosfera a fost una de nota 10+.

Prima zi de festival, joi, a fost una mai mult de acomodare, ceea ce si aveam nevoie dupa 5 ore de mers cu masina. Ajunsi la fatza locului dupa 12, am predat biletele pentru care am primit bratara de acces si am intrat in locatie. Am cumparat locul de campare (20 lei) si am pornit in explorarea unui loc de cort pe care l-am gasit la editia trecuta. Un loc perfect, umbros, aproape de Mures, sub un copac. Dar delimitarile campingului nu mi-a permis sa-mi pun cortul unde am vrut eu si a trebuit sa ma conformez regulilor sa-l campez pe locul stabilit.

Singura trupa notabila de joi a fost Luna Amara care dupa labareala care e noul album, au cantat si melodii mai vechi, terminad in mare forta. La scena de dans, Freedom Arena, a fost seara de drum&bass, deci am putut sa ma duc frumos la culcare, odihnandu-ma pentru zilele urmatoare.

Vineri la scena mare, Main Stage, au deschis Vama, pe care nu i-am vazut de la inceput. Eram prin vizita in Targu Mures – oras extraordinar de frumos si curat cu oameni foarte ospitalieri care incearca sa te ajute chiar daca nu prea stiu sa-ti raspunda in limba cu care ai cerut indicatiile.. Cand am ajuns, il vad pe Chirila in bocanci, bretele, freza punk si exagerat in gesturi ca intotdeauna. O prietena imi spunea ca era gretos de sexual in manifestari. In fine, e o noutate sa aud o gagica careia sa nu-i placa de Tudor. Nu mis fan Vama dar noile piese imi plac, recunosc..

A urmat o trupa foarte misto de electro-pop din Ungaria Neo. Atitudine, tinuta foarte faina si trendy, electro clash-eri adevarati, cum im plac mie :) Un show care putea sa fie foarte reusit daca si ora aleasa sa performeze ar fi fost mai inspirata.

La Coke Terrace am trecut sa-l vad pe moldoveanul care s-a nascut de ziua lui, Pavel Stratan, dar n-am ramas sa ascult o romana vorbita pocit, asa ca am plecat sa manac niste mititei sau mics cum era scris pe tabilta de meniu.

La 22 la scena mare a urcat prietenul meu tiesto. Era prima data cand il vedeam la platane si chiar eram curios cum o sa mixeze. Curiosi erau si miile de tarani veniti de miri unde. ‘Manelisti’ (cand zic manelist nu ma refer neaparat la cei care asculta manele, ma refer la taranii-de-oras si atitudine de manelist) cu lant gros la gat, si pitipoance venite cu tocuri pe camp.. Credeam ca scapasem pentru cateva zile de specimele astea.

Mixul a fost unul pentru tarani dar si cu cateva piese care m-au surprins. Tiesto e un foarte bun psiholog, stie sa ‘citeasca’ publicul, in felul asta stie ce sa bage, cum sa te gadile pe suflet. E de asemenea in opinia mea, un dj foarte ‘harnic’ si consecvent. Se vede ca ii place sa mixeze, danseaza, se misca pe muzica lui, nu sta si invarte din placa, asteptand sa se termine mixul.

Ziua de vineri am asteptat-o si pentru ca la Fredom Arena a fost Hyperspace Night, cu cele mai bune nume de techno. Din prea multa dorinta de a face multe si a fi peste tot, la tiesto mi-am luat blackout si m-am refugiat in cort.

Sambata. Ce bine e sa fi din nou in realitate! Imi venea sa ies din cort si sa urlu de fericire. Sete, foame mare care nu-mi trecea defel. Cu toate starile astea, sambata la pranz, ne-am mobilizat si am facut o mica excursie pana la Sighisoara unde se desfasura Festivalul Medieval. Caldura insuportabila, lume multa care se pare ca nu a auzit de sapun si parfum. Dupa ce am colindat cetatea, ne-am retras lesinati la o terasa unde mi-am potolit in cele din urma foamea. Ne-am intors seara tocmai cand se pregateau OCS sa intre in lumina reflectoarelor pe Main Stage. Eram curios sa vad cum o iasa concertul dupa fiascoul de la Timisoara. Inca o data dezamagit. Cel mai prost concert la care am fost de pe durata festivalului. Dan parca nu mai vrea sa cante. Pe scena era crispat, parca ii era frica de public, la care cu greu i-a adresat un ‘Saluut’ fortat. La cateva piese s-a asezat frumos in fund si incerca sa cante.. Abia dupa piesa ‘Mainile sus’ s-a mai relaxat si a putut sa comunice cat de cat cu publicul. E pacat ce se intampla cu formatia asta, care totusi nu e chiar una de duzina.

Dupa OCS, a urmat Iris, la care m-am dus epuizat in cort.

La ora 20.30 imi suna alarma la ceas semn ca tre sa ma pregatesc pentru Primal Scream. In afara de NIN, pe ei vroiam foarte mult sa-i vad/ascult. Printre melanjuri de piese rock psihedelic, lalaieli, si ceva piese mai ok, concertul nu mi-a placut. Vocalul mi s-a parut foarte fagot si exagerat. Noroc cu piesele de pe Extrmntr unde combinatia de rock intalneste sunetele electro mi-au bucurat urechile si simturile. Nu m-am dus la Kumm si nici la Parov Stelar pe care as fi vrut sa-i vad. Dar nu mi-a parut rau pentru ca pe Main Stage se pregatea ceva spectaculos..

Erau cei da la Nine Inch Nails!! Nu am cuvinte sa descriu ce a fost acolo. Incredibil!! Cel mai bun concert la care am fost pana acum, si am fost la destule nume mari, dar asta chiar ar fi lasat pe oricine impresionat. Jocul de lumini care era sincronizat perfect cu instrumentele, performance-ul trupei a facut un show care nu stiu daca o sa-l mai vad vreodata la alta trupa. Incredibil, ma repet dar si acum inca mai sunt in magia concertului NIN. Stateam uitandu-ma vrajit la Trent Reznor si ma gandeam cum se poate sa traiesti tu ca si artist in bransa de peste 20 ani, la intensitatea asta, propriul concert. Membrii trupei cantau cu sufletul, de pe Trent curgeau apele, toti cantau pentru ca le facea placere sa cante. Nici un moment nu am simtit ca au venit sa lalaie ceva piese pentru ‘dracula-hagi-nadia-nastase nation’ cat mai repede si sa plece. Au transmis respect si dragoste pentru muzica.

Asa iti castigi fani, nu prin atitudini de mare vedeta cum se intampla pe la noi. Vazandu-i pe NIN, o comparatie intre ei si formatiile de pe la noi nici nu e imaginabila. In rromania nu exista decat vedetisme si cativa indivizi care stiu sa dea din gura, prefacandu-se ca, canta. Ceea ce nu e foarte greu, si maimuta o poti dresa sa faca acelasi lucru.

Un concert mare, care nu vroiam sa se termine. Dar orice lucru bun are si o finalitate. Am pornit spre Freedom Arena unde urma un Dj set Live cu Booka Shade. Nu m-a dat pe spate dar showul a fost bun. Cu Arno la tobe si Walter la mix, a fost un Dj set cu adevarat Live. La 3 a intrat Unu’ aka Bogdan Popoiag care a mixat pana s-au ivit zorii, dupa ora 6. A fost prima data cand am vazut ceva ce s-ar putea sa devina o obisnuinta la Peninsula. La sase dimineata se incheiau dj seturile, insa nimeni nu vroia sa plece dupa o noapte cum a fost cea de sambata. Saream in sus si strigam dupa dj. Se zguduia tot cortul. Vazand ca totusi e gata, am dat sa plec cand mi s-a spus ca party-ul continua prin oras la Avi Cola, asa ca am pornit-o spre oras.. pana pe la 12..

Duminica a continuat cu un somn si o arsura generala pe strandul din apropiere pana la ora 16. Concertele pe Main Stage au fost deschise de Vita de Vie. Care inca o data au fost spre uimirea mea la inaltime. Adrian Despot stie cum sa interactioneze cu publicul si asta e una din motivele popularitatii Vitei.

La Coke Terrace a (in)cantat Artanu si al sau Timpuri Noi. Care au dat-o in chix cu balada mega deprimanta, legata de copilu caruia nu-i e bine cu mama si vrea la tata, shituri din astea de care nu avea nimeni chef sa auda. Per total au fost destul de ok. In acelasi timp la Ursus Party Tent erau cei de la Grimus. Am trecut cat sa trag o besina si am plecat inapoi la Timpuri noi.

Incet atmosfera devenea tot mai agitata. Se apropia ora 21 cand pe Main Stage urmau nimeni altii decat The Prodigy! Nu stiu exact cata lume era dar abia am reusit sa trecem prin multime cautand un loc de stat si dans, care mai tarziu ne-am dat seama cat de bine l-am ales. Inceput in forta evident, cu piese de pe cel mai recent album, Invaders must die, dar si piese drage mie cum ar fii No good, Smack my bitch up, Voodoo people. Cel mai fain a fost a fost cand Alex, amicul cu care am calatorit, are vreo 1.80 si 100 si ceva de kile, m-a ridicat pe mine si dupa pe prietena lui, pe umeri :P. Nu mai fusesem pe umerii cuiva de la 5 ani cand ma ridica bunicul meu. Dar a fost extraordinar. Sa vezi multimea de lume acoperita de lumini, cu nor de praf deasupra lor, maini in aer, oameni sarind si tipand, de nedescris. Trupa pe scena, Maxim care striga ‘jump my romanian warriors’ :)), sau ‘my Prodigy people’, ma rog, indemnuri din astea de cacat, dar ce mai conta atunci?

O stare excelenta, mi-am forjat incaltarile la maxim. Partea aiurea la concert a fost ca s-a terminat atat de brusc incat credeam cu totii ca face parte din show. Dar trupa nu mai revenea pe scena, semn ca intr-adevar s-a terminat. Un concert care putea sa ramana in memorie ca unul din cele mai bune daca nu s-ar fii terminat atat de sec. Pentru vecinii de cort, timisoreni si ei, sigur o sa le ramana in memorie. Mai mult de la vanataile si coatele/picioarele primite la mosheala din fatza scenei. Dupa sfatul unei foste prietene care i-a vazut la Sziget unde a fost macel, nu m-am dus in fatza. Bine am facut!

Dupa ce m-am plictisit la Coke Terrace la denebeul stricat de mc-iala lui Justyce de la mixul lui Goldie, am plecat la Freedom Arena sa-mi iau doza de trance de la Blank&Jones. Mix slabut din pacate, cu kkturi comerciale ce baga orice dj de duzina. Trance-ul a cam lipsit.

Dupa, mult asteptatii Suie Paparude. Cred ca era a 30-a oara cand ii vedeam. Ma gandeam ce o sa aduca nou pana la 6 dimineata. Mai nimic, nu mi-a placut, poate si pentru ca oboseala acumulata in toate zilele incepea sa se faca simtita. Nu m-am putut dantzui ca de obicei, si ultima reprezentatie s-a terminat cu foarte mare oboseala.

Luni era ziua de eliberare a campingului la ora 12. Ne-am strans corturile, am stabilit planul de batatie si am pornit spre gara.

Ne vine trenul, mergem sa-l combinam pe nash. Eram vreo 10 persoane din Timi in total. Ar fi facut nashul ceva bani. Dar unde e coruptia cand ai nevoie de ea?! Asa ca trebuit sa-mi iau belet, 60 de ron pana in Timisoara!! Pe cativa din amicii din timisoara, i-am vazut coborati la urmatoarea halta, la Iernuti. Calatorie de tot kktul, cu Sageata Albastra, cel mai prost construit tren ever!

Cateodata am o bafta incredibila la locul in tren. In stanga mea, o mama cu fetitza, in fatza mea, 2 bunici cu nepotzelul in bratze.. Minunat.. Exact ce aveam nevoie dupa 5 zile de nesomn. Iar ‘prajitura de pe tort’ au fost vecinii rrrrrromi de alaturi. Nu am putut sa nu observ rochia ‘draguta’ a tigancii. Erau peste niste ciorapi lungi cu trandafiri care avea si ceva auriu in ei, iar rochia era asa: 2 bucati de banana, un mar, un par, struguri, si alte fructe care nu stiu ce erau, probabil ceva fructe exotice.. Ce mai, avea patern cu boluri de fructe pe ea :)). Mi s-ar fi parut dragut daca nu s-ar fi tiganit pana la Timisoara. In reprizele de somn, ma trezeam la fiecare vocaliza a lor. Ce sa-i faci. Macar nu i-a discriminat si agresat nimeni cerandu-le sa fie civilizati in tren..

Cam asta a fost pe scurt relatarea mea despre Peninsula 2009. Un festival foarte bine organizat dar bineinteles si cu neajunsuri, lume de nota 10 dar si cu uscaturi, vreme insuportabil de calda dar care spre ultimele zile s-a mai ameliorat, eu care m-am distrat dar ar fi fost loc de mai bine!

Ma bucur ca am fost insirat sa merg!

5 comentarii:

Anonim spunea...

ma bucur ca a fost asa cum sperai sa fie :). Una noua pt mine : mics..ahahah..
chiar asa zici u de ocs?? trist ca au ajuns asa atunci..
hmmm..strand???
sa inteleg ca ai fost la inaltime la The Prodigy?fain de tine..
Oricm, de pastrat, ma gandesc ca o sa pastrezi in amintire momentele cele mai faine si cele mai intense(la modul pozitiv)si daca e asa cum am citit eu, atunci ai adunat cateva..hehe..
Legat de drumul spre casa: trebuie sa ne mai intoarcem si acasa, ce sa-i faci? eu zic ca ai avut niste vecini interesanti, iar daca nu erau ei sigur te plictiseai..ahahaha

Lau spunea...

Asa am privit si eu lucrurile, am luat-o ca pe ceva funny :)
Momentele intense pozitive siguur!! Oricum 99,9999999999% doar din astea am avut. Si e suuuuper!!!!!!!!!!!!!! Of, mi-e dor de o vacanta de macar o luna de cutreierat prin tari/tara.. Next time, I promise myself!

Anonim spunea...

prin cutreierat u te referi la a descoperi minunatiile naturii pe care tara respectiva le are??? ?( gen munti, paduri, etc)...
...ufff, eu tanjesc dupa natura, aer curat, liniste, putina salbaticie(nu prea multa ca sunt pui de bloc) privelisti ce iti sfasie sufletul cu frumusetea lor...am fost un weekend pe transfagarasan si m-am indragostit...ufff

Lau spunea...

Da, nu am mai fost pe acolo din copilarie, tot am cautat oameni cu care sa impartasesc experienta Transfagaraseanului, dar n-am gasit. Ma bucur ca totusi e cineva care stie sa aprecieze!

Anonim spunea...

eu zic ca sunt oameni destui care apreciaza, numai trebuie sa stii sa ii aduni..de ex, o parte din pers cu care am fost nu erau tocmai pe fir cu "trip la munte", adica nu au vrut sa stam la cort sau sa urcam ...
recunosc ca nici eu nu prea le am cu urcatul (obosesc repede si nu am rezistenta), plus ca sunt mai sensibila, dar cand e vorba de natura...nu comentez, stau la cort, tolerez insectele(eu fiind insectofoba, hehe), imi dau duhul pana ajung sus pe munte, dar nu ma las...pentru ca stiu ca merita...:)
si pe viitor, o sa stiu sa imi aleg oamenii mai bine (mi-am propus sa "refac" Transfagarasanul asa cum se cuvine) :)