Recent m-am intalnit cu prietenul meu L. Am fost la un whiskey si o narghilea si am povestit. Despre ce mai fac io, ce mai face el..
O cam ardea in stil emo. Nu facea bine. De vreo 6 luni incoa cam face rau. Rau de tot. La modul ca-i cam distrus.
Il intreb despre ce-i vorba. Habar n-aveam ca va fi inc-o discutie despre relatii si relatari.
Eu - Ce-i cu tine man?
L - Naspa..
Eu - Pai?
Pai cu A
Nu pot trece peste.. E tot mai greu, culmea.. Dupa atata timp.
Incercam sa-l inteleg si am inteles. Omul avusese o relatie timp de un an cu o tipa misto, zice el. Toate bune si frumoase pana cu o zi inainte de aniversarea implinirii unui an de realatie. Atunci gagica il roaga sa poarte o discutie. Tipa se hotarase din neant(..) sa se desparte de prietenul L. Asa deodata. 'Pai cum, asa din senin?' il intreb. Imi spune ca nu chiar din senin. Ii umbla prin mintea ei chestia asta de ceva vreme. De prin iulie, august, lunile alea oricum.. Se intamplase ceva atunci.
Sigur va ziceti 'ce mare chestie, in fiecare zi se desparte una de unu'. In cazul asta e ceva mai stupid si aiurea. Dar hai sa aprofundam povestea. Eu unul am ramas 'prost'..
Tipa asta a fost intr-o relatie de 8 ani parca, cu un tip. S-au despartit foarte naspa dupa cate am inteles dar au pastrat legatura. Din diverse motive, materiale si de alta natura.. Ei, tipul asta intre timp s-a casatorit. A facut si-un copil. Dar inainte sa se insoare, a pus-o pe tipa asta (din cate am inteles) sa-i promita ceva. Foarte stupid. I-a zis ca el peste 2 ani o sa divorteze. Si ca ea, tipa asta, sa se intoarca la el(sic!). M-am scarpinat in cap..
Eu - Adica cum? Dupa ce el divorteaza, ea sa se intoarca la el? Da' de unda stia ca poate ea n-o sa fie casatorita si c-un plod? Sa divorteze si tipa asta ca el?
L - Nu stiu. Stiu doar ca nu mai suntem impreuna. Dupa o relatie in care eu chiar nu am gresit cu nimic. Si s-a terminat subit totul. Tocmai cand eram fericiti. Azi planuiam viitorul impreuna, maine ma trezesc cu pula-n cur..
Eu - Bah, tu ai cazut de fraier. Mare fraier, Hahahaa
L - Da, stiu
Eu - Pai si care-i motivu, tre sa fi avut unul..
L - Nu. De sase luni nu primesc un raspuns concret la intrebearea cum ai putut sa ma lasi cand ne mergea asa de bine. Imi zice doar ca are unele nevoi materiale si in felul asta o sa si le indeplineasca.
Eu - Vezi bah daca esti chior si-n bani? Asa-s femeile..
L - Credeam ca e altfel. Sincer. De aia am stat atat cu ea. Am vazut bunatate in ea. Dar nu. E goala pe dinauntru. Cel putin fatza de mine..
Eu - ..si te-ai mai vazut cu ea?
L - Pe la inceput. Cand incercam sa inteleg de ce. Dar nu primeam nici un raspuns. Si asa a tot fost. Imi tot dadea de inteles ca se intoarce la mine, eu cand credeam ca reusesc sa scap de totul, cadeam inapoi si tot asa. Pana cand am incercat sa rup totul. O perioada mi-a fost bine. Pana am intalnit-o in clubul ‘nostru’. Dj-ul baga numa piese din astea cu incarcatura emotionala pentru noi. Eu o vazusem dar nu am vrut sa intru in vorba. Si deodata ma trezesc cu ea langa mine. Ne salutam, una alta, inca piesa de suflet pentru noi si incepe sa planga. Si eu la fel. Cazusem inapoi in mocirla.. Nu mai vroiam sa stau cu ea si am plecat. Venea dupa mine, eu grabeam pasul. Era prea dureros pentru mine sa o vad asa. Ma intreb acum daca nu vroia sa stea in noaptea aia cu mine doar pana cand se trezea un pic din betie. Si dupa aia sa fii mers ‘treaza’ acasa. Ca sa nu o vada tipul in starea in care era. Pentru ca vezi tu, tipu asta se mutase deja la ea.
Eu – Adica ea era din nou cu ala si plangea dupa tine..?! Nu-i de mirare ca nu mai stii ce sa crezi.
L – Si in noaptea aia am facut chestii pe care poate nu trebuia sa le fac. Dar intelege ca eram atat de nervos si distrus sa o vad in ce stare era, incat vinovatul trebuia intr-un fel sau altul sa plateasca pentru starea in care a adus-o.
Eu – Dar nu e nimeni vinovat. Singura s-a adus in starea asta
L – Ba nu. Tu n-ai cum sa stii..
Eu – Pai na, nimeni n-are.. Si acum care mai e faza? E tot cu tipul asta?
L – Da. Mi-a zis ca s-a mutat de unde statea cu asta..
Eu – Pai iar te-ai vazut cu ea??
L – Chiar daca ma doare, vreau sa o vad. Caut locuri in care ar putea fi. Si acum doua sapatamani am vazut-o. Sa vezi prin ce aventura am trecut. Era un Biker’s Fest la Dumbravita. Si n-aveam ride pana acolo, asa ca am facut cu ‘ia-ma nene’. M-a luat chiar un nene cu o masina de taxi in care mai erau doi insi. Iii zic sa ma lase la Dumbravita dar omu percuta cam greu. Era in tripuri, asculta Pink Floyd. Ce mai, un nene care stie muzica adevarata. Mergem ce mergem, astia doi scot banii, coboara si unu ma intreaba daca merg mai departe de Dumbravita.. Ma uit la el si zic nu.. Demaram si mergem. Si tot mergem. Eu mai fusesem o singura data la Dumbravita. Ma luase si pe mine muzica pana cand vad o borna pe care scrie ‘Lipova-10Km’! Il intreb: da’ am trecut de Dumbravita? Omul imi zice ca el nu prea stie pe unde e ce intrebam eu, ca el mege la Sibiu! In momentul ala il rog frumos sa-mi zica cat ii datorez si sa ma lase sa cobor. Si am coborat. Drumul a fost moca. Zicea ca i-a placut de mine.. In jurul meu un camp galben si intins cat vedeai cu ochii. Nu m-am panicat deloc. Cu experientele mele cu autostopul stiam ca o sa ma ia cineva (pana la urma). Mergeam inainte, aratam degetul la masini pana am avut noroc. Ma luase un tip cam dubios care fusese la Suceava la inmormantarea unei rude. Asta imi zice ca am trecut si de Dumbravita, si de Giarmata.. Si ca ma duce la Biker’s ca e si el curios.. Si ajungem. Prin pile si relatii intru gratis. Recunosc ca nu e genul meu de manifestari. Nu-mi place pur si simplu. De fapt motivul a fost unul singur sa o vad pe ea. Si am vazut-o. Distrusa si la o bere cu unul..
Eu – Tipu cu care e acum?
L – Nu
Eu – Cum nu, adica is impreuna si e sambata si fiecare cu treaba lui? Ata e relatie, fiecare se vede cu cine vrea si stau doar asa de aparente. Mai bine n-ai relatie decat sa o arzi asa.. Nu te-a lasat ca sa fie cu tipul asta?
L – Nu stiu, oricum la masa era cu altul. Ala m-a vazut, mai sta, eu ma holbez la el, ala se ridica si pleaca.
Eu – Si il stii pe ala?
L – Da. Incerca figuri si cand A era cu mine. Dar nu i-a mers. Cel putin din cate stiu eu.. Oricum e in limba dupa ea.
Eu – Fain, ce sa zic.. Si, ce ati facut?
L – Pai am incercat sa vorbim. Dar nu puteam. Ea plangea, eu plangeam.. M-am facut de rusine fatza de oamenii de la masa fatza de prieteni.. Nu-mi pasa asta. Dar ma durea faptul ca nu vedea suferinta pe care o am. Nu vedea ca eu de sase luni nu mai traiesc. Eu sunt un om mort in interior. Toata povestea asta m-a distrus. Si nu stiu daca incearca pentru usurinta ei, sa se autosugestioneze, sau doar sa ma faca pe mine sa o urasc, spunandu-mi ca eu singur ma fac sa sufar, ca eu nu vreau sa trec peste.. Si m-a alungat inca o data. Cu lacrimi in ochi, dar m-a alungat. Dupa cate am trecut ca sa ajung la ea sa ajung ma intorc inapoi in Timisoara pe jos, si tocmai cand incepuse furtuna. Dar nu ma deranja. Imi simteam lacrimile mult mai grele decat stropii de ploaie.
Poate intr-adevar sunt un masochist cum zice ea, care vrea sa isi faca rau, care nu vrea sa isi continue viata si sa-i lase pe toti in pace. Insa ceea ce nu stie nimeni este ca pentru mine fiecare zi este un chin. Primul gand gand ma trezesc este pentru ea. Nu pot asculta muzica pentru ca imi aminteste de ea. Nu exista, strada, loc in care sa nu am amintiri cu ea. Nu pot sa am o conversatie pentru ca apar unele lucruri care imi fac iar legatura cu ea. Cum ma trezesc dimineata, este o noua lupta cu suferinta mea, cu incercarea de a o uita, de a sterge totul. Dar nu pot! Pentru ca nu pot intelege cum a putut sa se intoarca la o relatie moarta, cum a putut sa se intoarca la trecut. Isi face prezentul si viitorul cu trecutul. Si ma consum in fiecare zi incercand sa inteleg cum m-a lasat pentru un om care si-a lasat nevasta si copilul. Cum?!
Eu – Te distrugi degeaba. Poate avrajit-o cu faze de genu ca si-a lasat nevasta pentru ea.. Nu-ti dai seama ca astia doi jubileaza acum pe seama nenorocirii in care te-au adus? Cum mai poti iubi asa o persoana?!
L – Si totusi o fac. Pana o sa obosesc si atunci voi gasi o cale sa ma eliberez de tot.. Pentru ca am obosit sa traiesc pentru altcineva, am obosit sa o fac sa inteleaga ca va ajunge nefericita. Sase luni s-au pierdut din vietile toturor. Si al tipului astuia, si al ei si al meu. Vreau sa fie fericita. Dar nu va fi cu ‘viitorul’ care si l-a ales.
Eu – Dar bah, e alegerea ei, treaba ei ce face. Daca vrea sa fie nefericita, cine estu tu sa gandesti altceva?
L – Nu pot sa nu imi pese. O iubesc prea mult sa fiu indifferent. Sa o vad cum cauta scapare cu tot felul de indivizi.
Eu – Ce indivizi?
L – Eram zilele trecute cu niste prieteni in trecere prin localuri si am vazut-o. Cu un tip tot revarsat peste ea. Acelasi tip de care anul trecut imi zicea cat de ratat e si u alcoholic penibil. Si acum sa-i vad impreuna.. O intreb daca daca mai e cu tipul ala. Imi zice ca mai e. Si ca ala nu are probleme cu ce face ea, cu cine se vede..
Eu – Esti un prost! Nu vezi ca astia doi s-au gasit? Sunt la fel in privinta caracterului. Niste nimicuri. Si pentru asta suferi si te consumi aiurea. Este degeaba. Lumea nu stie si varianta, si nici nu-i pasa de aia nimeni nu o sa inteleaga prin ce treci. Nici macar ea nu intelege si sigur nu o sa inteleaga vreodata de ce iti e atat de greu sa renunti la ea. Si chiar daca va intelege vreodata o sa fie prea tarziu. Eu zic ca ea o sa capete ce merita in toata relatia asta. Tu sa fi fericit pentru ei si ca pentru ca ai scapat de ea. Trebuie sa-ti vezi de viata, sa incerci sa ti-o reconstruiesti si sa mergi mai departe. Sa fi constient ca pasiunea si intensitatea la care ai trait tu relatia nu ti-a fost impartsita. Ca te-ai indragostit de o alta persoana. Faptul ca nu ai vandut sau nu ai mers tu la Bestfest cu biletele Depeche la care trebuia sa mergeti impreuna, si tu in schimb i le-ai inapoiat asa de obraz nu inseamna nimic pentru ea. Nu e capabila sa aprecieze ce fel de om esti si nu poate intelege de ce tu nu puteai merge la concert fara ea. Ca pur si simplu nu este capabila sa inteleaga prin ce treci tu acum. De aia pentru ea totul e asa simplu. Poate ca ii mai pasa de tine, dar nu cum ai vrea tu sau nu asa cum ar trebui sa-i pese. Tu suferi, probabil si tipul ala daca e capabil de asa ceva, si poate ea. Oricine daca ar fii patit ce ai patit tu, ar fi injurat-o, ar fi trimis-o la dracu si si-ar fi vazut de viata. Greseala ta a fost ca ai pus prea multa pasiune si iubie. Si inca o faci. Trebuie sa se termine. Pentru ca nu merita. Ea nu merita. Tu nu meriti sa fii chinuit.
Sa stii o chestie: fericirea nu se poate cumpara. Dar un om da
Cher - gypsies tramps and thieves
30.06.2009
22.06.2009
Indi(e) sau (h)emo?
Cand credeam ca nu o sa-mi mai inveseleasca nimic ziua, am citit o stire care tre impartasita. Oricum, sunt sigur ca ati auzit-o deja. Fiu lu rege cioaba imparat a scornit o super chestie: din empatie fatza de semenii lui romani dar si ca sa nu exista nici o confuziune, doreste ca romii, rromii, tiganii sa fie numiti 'indi(e)r(r)omi'..
Eu ma intreb: da' emoromi de ce nu se puteau numi? Nu cumva face discrimare fatza de acei dintre noi care sunt emo?
Sursa: agenda.ro
12.06.2009
Atac la exprimarea libera
Astfel de legi sunt adoptate intr-o tara 'democratica'.. Nu vreau sa comentez, dar voi sunteti liberi sa o faceti. Vreau sa vad parerile voastre.
Propun sa initiem o petitie. Cu o asemenea lege, se vor gasi usor 100mii de semnaturi
Informare despre noile Coduri, Civil si Penal:
1. Limitarile impuse libertatii de exprimare si altor libertati individuale prin interzicerea fotografierii unor persoane si a unor imobile proprietate privata.
Reglementarea acestei situatii juridice a venit in doua propuneri succesive. Cea de a doua propunere are prevederi mai drastice. Dar sa examinam prima varianta de lege propusa:
NOUL COD CIVIL
Art.80 – Pot fi indeosebi considerate ca atingeri aduse vietii private:
[...]
c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane, daca aceasta nu se afla intr-un loc public;
d) difuzarea de imagini ale persoanei, filmata in propria locuinta sau in orice alte locuri private, fara acordul acesteia;
e) difuzarea de imagini care prezinta interioare sau aspecte exterioare ale locuintei private, fara acordul celui care o ocupa in mod legal;
NOUL COD PENAL
Art. 225 Violarea vietii private
(1) Atingerea adusa vietii private, fara drept, prin:
b) fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini cu o persoana aflata intr-o locuinta, incapere, dependinta ori loc imprejmuit tinand de acestea, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fara drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevazute in alin. (1), catre o alta persoana sau catre public, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
(4) Nu constituie infractiune fapta savarsita:
a) de catre cel care a participat la intalnirea cu persoana vatamata in cadrul careia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, daca justifica un interes legitim;
b) daca persoana vatamata a actionat explicit cu intentia de a fi vazuta ori auzita de faptuitor;
c) daca faptuitorul, aflat intamplator intr-un anumit loc, surprinde savarsirea unei infractiuni sau contribuie la dovedirea savarsirii unei infractiuni;
d) daca surprinde fapte care pun in pericol un interes public.
Asadar cladirile nu pot fi fotografiate fara acordul proprietarilor conform Noului Cod Civil. Chiar daca fotograful trece peste acest impediment civil care atrage rapsunderea sa civila (daune materiale, banesti), fotograful risca surprinderea unei persoane intr-un spatiu privat dar totusi vizibil public - la geam sau la balcon. Simpla surprindere atrage, conform Noului Cod Penal, o pedeapsa cu inchisoare de la o luna la sase luni. Pot fi imaginate numeroase situatii in care o persoana risca declansarea procedurilor penale impotriva sa intr-un mod abuziv. Spre exemplu, un turist care viziteaza un oras si face poze cu cladiri.
De asemenea, ne putem imagina situatia in care o persoana, care foloseste o fotografie, chiar daca nu ea insasi a facut fotografia, difuzeaza asemenea imagini. Acea persoana risca inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Cine este afectat?
In primul rand jurnalistii si bloggerii care fac reportaje folosindu-se de poze facute in oras sau luate din arhive de fotografii. Dar si turistii si fotografii amatori.
Pe langa acestia, mai sunt afectate si alte categorii profesionale – persoanele care lucreaza in urbanism, arhitectura si domeniile specializate conexe. Toate acestea folosesc fotografia ca instrument de lucru. De exemplu – pentru elaborarea unui plan urbanistic (de orice tip) sau a unui studiu la scara urbana este necesara (si ceruta prin reglementari) o documentatie fotografica. Aceeasi documentatie este ceruta si pentru studiile asupra cladirilor individuale (pentru zona inconjuratoare). Iar lista poate continua…
Rezultatul va fi utilizarea acestor prevederi pentru blocarea studiilor in cauza – fotografierea exterioarelor cladirilor este deja greu de realizat pentru ca o parte din proprietari si/sau trecatori tinde sa se opuna instinctiv fara sa stie ca nu are dreptul sa interzica fotografierea elementelor vizibile din spatiul public (deocamdata).
In plus, un balcon sau o curte sunt, intr-adevar, spatii aflate in proprietate privata. Aceasta nu inseamna ca persoana aflata in acestea are automat aceleasi drepturi la intimitate ca in interiorul unei cladiri. Atunci cand spatiile respective sunt vizibile din spatiul public apar restrictiile – de exemplu, ceea ce se poate considera nudism in anumite conditii (spatii invizibile din spatiul public) devine exhibitionism atunci cand exista o legatura vizuala cu spatiul public.
Pe langa aceste aspecte, mai exista si un alt considerent pentru care spatiile si elementele proprietate privata care sunt vizibile din spatiul public ar trebui sa fie excluse de la interdictia fotografierii. Motivul – in cazul cladirilor proprietatea fizica (materiala) este a persoanei private, dar imaginea cladirii este o componenta esentiala a spatiului public. De aceea fatadele cladirilor, elementele de imprejmuire, amenajarile curtilor etc. fac parte din documentatia de autorizare a constructiei – orasul/comunitatea are nevoie sa poata controla elementele vizibile din spatiul public, elemente care, in consecinta, il determina.
Turistii vor fi afectati intrucat vor face fotografii pe care, eventual, le vor publica pe un site personal (tip Facebook). Conform acestor prevederi sunt pasibili sa fie dati in judecata si trimisi la inchisoare.
Dar odata ce un cetatean se expune publicului, publicul este liber sa il vada, sa il fotografieze, sa il imortalizeze in orice fel.
Modalitati de a proteja viata privata exista cu prisosinta. Jaluzele, perdele, panouri de plastic, geamuri termopan fumurii sau reflective.
O lege justa sanctioneaza fotograful abia dupa ce trece de aceste bariere. Daca o persoana straina deschide un geam la o casa, daca se ridica peste gardul cu panouri, daca trece cu obiectivul de gardul viu care inconjoara dependinta - atunci aceasta a incalcat viata privata si ar trebui sanctionata.
A doua varianta de text propusa elimina chiar si exceptiile de la fotografierea unei persoane. Articolul 255 a suferit o modifcare prin eliminarea unui paragraf in varianta aflata in lucru la Senatul Romaniei pe data de 8 iunie 2009:
NOUL COD PENAL
Art. 225 Violarea vietii private
(1) Atingerea adusa vietii private, fara drept, prin:
b) fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini cu o persoana aflata intr-o locuinta, incapere, dependinta ori loc imprejmuit tinand de acestea, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fara drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevazute in alin. (1), catre o alta persoana sau catre public, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
[paragraf eliminat] (4) Nu constituie infractiune fapta savarsita:
a) de catre cel care a participat la intalnirea cu persoana vatamata in cadrul careia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, daca justifica un interes legitim;
b) daca persoana vatamata a actionat explicit cu intentia de a fi vazuta ori auzita de faptuitor;
c) daca faptuitorul, aflat intamplator intr-un anumit loc, surprinde savarsirea unei infractiuni sau contribuie la dovedirea savarsirii unei infractiuni;
d) daca surprinde fapte care pun in pericol un interes public.
Modificarea drastica a acestui articol interzice practic fotografia in care sunt incadrate alte persoane in orice situatie intr-un spatiu privat. Fotografia va fi limitata la fotografierea spatiilor publice.
Dar fotografiile din spatiile publice nu pot surprinde exteriorul imobilelor private! Fotografia este asadar interzisa practic in orase si in locuinte private atunci cand subiectul fotografiei este o alta
persoana. Jurnalismul de investigatie este astfel paralizat, chiar daca s-ar referi la fapte grave de coruptie, spionaj sau tradare.
Este posibila si situatia in care o persoana, aflata la o intalnire sau la o petrecere este fotografiata cu consimtamant de un prieten si ulterior, in urma unui conflict, persoana fotografiata se hotaraste sa depuna plangere penala impotriva fotografului care a realizat si detine poza, chiar daca acesta nu a publicat si nu a mentionat publicarea acelei fotografii. Fiindca simpla realizare a fotografiei si detinerea ei este incriminata de articolul (1) aliniatul b). Divulgarea, difuzarea si prezentarea sunt sanctionate mai drastic de articolul (1) aliniatul c). Astfel ca legea predispune la abuzuri si situatii straine de spiritul pe care Codul Penal al unei tari democratice ar trebui sa il degaje.
Propun sa initiem o petitie. Cu o asemenea lege, se vor gasi usor 100mii de semnaturi
Informare despre noile Coduri, Civil si Penal:
1. Limitarile impuse libertatii de exprimare si altor libertati individuale prin interzicerea fotografierii unor persoane si a unor imobile proprietate privata.
Reglementarea acestei situatii juridice a venit in doua propuneri succesive. Cea de a doua propunere are prevederi mai drastice. Dar sa examinam prima varianta de lege propusa:
NOUL COD CIVIL
Art.80 – Pot fi indeosebi considerate ca atingeri aduse vietii private:
[...]
c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane, daca aceasta nu se afla intr-un loc public;
d) difuzarea de imagini ale persoanei, filmata in propria locuinta sau in orice alte locuri private, fara acordul acesteia;
e) difuzarea de imagini care prezinta interioare sau aspecte exterioare ale locuintei private, fara acordul celui care o ocupa in mod legal;
NOUL COD PENAL
Art. 225 Violarea vietii private
(1) Atingerea adusa vietii private, fara drept, prin:
b) fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini cu o persoana aflata intr-o locuinta, incapere, dependinta ori loc imprejmuit tinand de acestea, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fara drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevazute in alin. (1), catre o alta persoana sau catre public, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
(4) Nu constituie infractiune fapta savarsita:
a) de catre cel care a participat la intalnirea cu persoana vatamata in cadrul careia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, daca justifica un interes legitim;
b) daca persoana vatamata a actionat explicit cu intentia de a fi vazuta ori auzita de faptuitor;
c) daca faptuitorul, aflat intamplator intr-un anumit loc, surprinde savarsirea unei infractiuni sau contribuie la dovedirea savarsirii unei infractiuni;
d) daca surprinde fapte care pun in pericol un interes public.
Asadar cladirile nu pot fi fotografiate fara acordul proprietarilor conform Noului Cod Civil. Chiar daca fotograful trece peste acest impediment civil care atrage rapsunderea sa civila (daune materiale, banesti), fotograful risca surprinderea unei persoane intr-un spatiu privat dar totusi vizibil public - la geam sau la balcon. Simpla surprindere atrage, conform Noului Cod Penal, o pedeapsa cu inchisoare de la o luna la sase luni. Pot fi imaginate numeroase situatii in care o persoana risca declansarea procedurilor penale impotriva sa intr-un mod abuziv. Spre exemplu, un turist care viziteaza un oras si face poze cu cladiri.
De asemenea, ne putem imagina situatia in care o persoana, care foloseste o fotografie, chiar daca nu ea insasi a facut fotografia, difuzeaza asemenea imagini. Acea persoana risca inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Cine este afectat?
In primul rand jurnalistii si bloggerii care fac reportaje folosindu-se de poze facute in oras sau luate din arhive de fotografii. Dar si turistii si fotografii amatori.
Pe langa acestia, mai sunt afectate si alte categorii profesionale – persoanele care lucreaza in urbanism, arhitectura si domeniile specializate conexe. Toate acestea folosesc fotografia ca instrument de lucru. De exemplu – pentru elaborarea unui plan urbanistic (de orice tip) sau a unui studiu la scara urbana este necesara (si ceruta prin reglementari) o documentatie fotografica. Aceeasi documentatie este ceruta si pentru studiile asupra cladirilor individuale (pentru zona inconjuratoare). Iar lista poate continua…
Rezultatul va fi utilizarea acestor prevederi pentru blocarea studiilor in cauza – fotografierea exterioarelor cladirilor este deja greu de realizat pentru ca o parte din proprietari si/sau trecatori tinde sa se opuna instinctiv fara sa stie ca nu are dreptul sa interzica fotografierea elementelor vizibile din spatiul public (deocamdata).
In plus, un balcon sau o curte sunt, intr-adevar, spatii aflate in proprietate privata. Aceasta nu inseamna ca persoana aflata in acestea are automat aceleasi drepturi la intimitate ca in interiorul unei cladiri. Atunci cand spatiile respective sunt vizibile din spatiul public apar restrictiile – de exemplu, ceea ce se poate considera nudism in anumite conditii (spatii invizibile din spatiul public) devine exhibitionism atunci cand exista o legatura vizuala cu spatiul public.
Pe langa aceste aspecte, mai exista si un alt considerent pentru care spatiile si elementele proprietate privata care sunt vizibile din spatiul public ar trebui sa fie excluse de la interdictia fotografierii. Motivul – in cazul cladirilor proprietatea fizica (materiala) este a persoanei private, dar imaginea cladirii este o componenta esentiala a spatiului public. De aceea fatadele cladirilor, elementele de imprejmuire, amenajarile curtilor etc. fac parte din documentatia de autorizare a constructiei – orasul/comunitatea are nevoie sa poata controla elementele vizibile din spatiul public, elemente care, in consecinta, il determina.
Turistii vor fi afectati intrucat vor face fotografii pe care, eventual, le vor publica pe un site personal (tip Facebook). Conform acestor prevederi sunt pasibili sa fie dati in judecata si trimisi la inchisoare.
Dar odata ce un cetatean se expune publicului, publicul este liber sa il vada, sa il fotografieze, sa il imortalizeze in orice fel.
Modalitati de a proteja viata privata exista cu prisosinta. Jaluzele, perdele, panouri de plastic, geamuri termopan fumurii sau reflective.
O lege justa sanctioneaza fotograful abia dupa ce trece de aceste bariere. Daca o persoana straina deschide un geam la o casa, daca se ridica peste gardul cu panouri, daca trece cu obiectivul de gardul viu care inconjoara dependinta - atunci aceasta a incalcat viata privata si ar trebui sanctionata.
A doua varianta de text propusa elimina chiar si exceptiile de la fotografierea unei persoane. Articolul 255 a suferit o modifcare prin eliminarea unui paragraf in varianta aflata in lucru la Senatul Romaniei pe data de 8 iunie 2009:
NOUL COD PENAL
Art. 225 Violarea vietii private
(1) Atingerea adusa vietii private, fara drept, prin:
b) fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini cu o persoana aflata intr-o locuinta, incapere, dependinta ori loc imprejmuit tinand de acestea, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fara drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevazute in alin. (1), catre o alta persoana sau catre public, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
[paragraf eliminat] (4) Nu constituie infractiune fapta savarsita:
a) de catre cel care a participat la intalnirea cu persoana vatamata in cadrul careia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, daca justifica un interes legitim;
b) daca persoana vatamata a actionat explicit cu intentia de a fi vazuta ori auzita de faptuitor;
c) daca faptuitorul, aflat intamplator intr-un anumit loc, surprinde savarsirea unei infractiuni sau contribuie la dovedirea savarsirii unei infractiuni;
d) daca surprinde fapte care pun in pericol un interes public.
Modificarea drastica a acestui articol interzice practic fotografia in care sunt incadrate alte persoane in orice situatie intr-un spatiu privat. Fotografia va fi limitata la fotografierea spatiilor publice.
Dar fotografiile din spatiile publice nu pot surprinde exteriorul imobilelor private! Fotografia este asadar interzisa practic in orase si in locuinte private atunci cand subiectul fotografiei este o alta
persoana. Jurnalismul de investigatie este astfel paralizat, chiar daca s-ar referi la fapte grave de coruptie, spionaj sau tradare.
Este posibila si situatia in care o persoana, aflata la o intalnire sau la o petrecere este fotografiata cu consimtamant de un prieten si ulterior, in urma unui conflict, persoana fotografiata se hotaraste sa depuna plangere penala impotriva fotografului care a realizat si detine poza, chiar daca acesta nu a publicat si nu a mentionat publicarea acelei fotografii. Fiindca simpla realizare a fotografiei si detinerea ei este incriminata de articolul (1) aliniatul b). Divulgarea, difuzarea si prezentarea sunt sanctionate mai drastic de articolul (1) aliniatul c). Astfel ca legea predispune la abuzuri si situatii straine de spiritul pe care Codul Penal al unei tari democratice ar trebui sa il degaje.
09.06.2009
Noua interfatza Google. Acum si pentru colorati!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)