30.06.2009

Poveste de iarna. Sau cum sa cazi de fraier

Recent m-am intalnit cu prietenul meu L. Am fost la un whiskey si o narghilea si am povestit. Despre ce mai fac io, ce mai face el..
O cam ardea in stil emo. Nu facea bine. De vreo 6 luni incoa cam face rau. Rau de tot. La modul ca-i cam distrus.
Il intreb despre ce-i vorba. Habar n-aveam ca va fi inc-o discutie despre relatii si relatari.
Eu - Ce-i cu tine man?
L - Naspa..
Eu - Pai?
Pai cu A
Nu pot trece peste.. E tot mai greu, culmea.. Dupa atata timp.
Incercam sa-l inteleg si am inteles. Omul avusese o relatie timp de un an cu o tipa misto, zice el. Toate bune si frumoase pana cu o zi inainte de aniversarea implinirii unui an de realatie. Atunci gagica il roaga sa poarte o discutie. Tipa se hotarase din neant(..) sa se desparte de prietenul L. Asa deodata. 'Pai cum, asa din senin?' il intreb. Imi spune ca nu chiar din senin. Ii umbla prin mintea ei chestia asta de ceva vreme. De prin iulie, august, lunile alea oricum.. Se intamplase ceva atunci.
Sigur va ziceti 'ce mare chestie, in fiecare zi se desparte una de unu'. In cazul asta e ceva mai stupid si aiurea. Dar hai sa aprofundam povestea. Eu unul am ramas 'prost'..
Tipa asta a fost intr-o relatie de 8 ani parca, cu un tip. S-au despartit foarte naspa dupa cate am inteles dar au pastrat legatura. Din diverse motive, materiale si de alta natura.. Ei, tipul asta intre timp s-a casatorit. A facut si-un copil. Dar inainte sa se insoare, a pus-o pe tipa asta (din cate am inteles) sa-i promita ceva. Foarte stupid. I-a zis ca el peste 2 ani o sa divorteze. Si ca ea, tipa asta, sa se intoarca la el(sic!). M-am scarpinat in cap..
Eu - Adica cum? Dupa ce el divorteaza, ea sa se intoarca la el? Da' de unda stia ca poate ea n-o sa fie casatorita si c-un plod? Sa divorteze si tipa asta ca el?
L - Nu stiu. Stiu doar ca nu mai suntem impreuna. Dupa o relatie in care eu chiar nu am gresit cu nimic. Si s-a terminat subit totul. Tocmai cand eram fericiti. Azi planuiam viitorul impreuna, maine ma trezesc cu pula-n cur..
Eu - Bah, tu ai cazut de fraier. Mare fraier, Hahahaa
L - Da, stiu
Eu - Pai si care-i motivu, tre sa fi avut unul..
L - Nu. De sase luni nu primesc un raspuns concret la intrebearea cum ai putut sa ma lasi cand ne mergea asa de bine. Imi zice doar ca are unele nevoi materiale si in felul asta o sa si le indeplineasca.
Eu - Vezi bah daca esti chior si-n bani? Asa-s femeile..
L - Credeam ca e altfel. Sincer. De aia am stat atat cu ea. Am vazut bunatate in ea. Dar nu. E goala pe dinauntru. Cel putin fatza de mine..
Eu - ..si te-ai mai vazut cu ea?
L - Pe la inceput. Cand incercam sa inteleg de ce. Dar nu primeam nici un raspuns. Si asa a tot fost. Imi tot dadea de inteles ca se intoarce la mine, eu cand credeam ca reusesc sa scap de totul, cadeam inapoi si tot asa. Pana cand am incercat sa rup totul. O perioada mi-a fost bine. Pana am intalnit-o in clubul ‘nostru’. Dj-ul baga numa piese din astea cu incarcatura emotionala pentru noi. Eu o vazusem dar nu am vrut sa intru in vorba. Si deodata ma trezesc cu ea langa mine. Ne salutam, una alta, inca piesa de suflet pentru noi si incepe sa planga. Si eu la fel. Cazusem inapoi in mocirla.. Nu mai vroiam sa stau cu ea si am plecat. Venea dupa mine, eu grabeam pasul. Era prea dureros pentru mine sa o vad asa. Ma intreb acum daca nu vroia sa stea in noaptea aia cu mine doar pana cand se trezea un pic din betie. Si dupa aia sa fii mers ‘treaza’ acasa. Ca sa nu o vada tipul in starea in care era. Pentru ca vezi tu, tipu asta se mutase deja la ea.
Eu – Adica ea era din nou cu ala si plangea dupa tine..?! Nu-i de mirare ca nu mai stii ce sa crezi.
L – Si in noaptea aia am facut chestii pe care poate nu trebuia sa le fac. Dar intelege ca eram atat de nervos si distrus sa o vad in ce stare era, incat vinovatul trebuia intr-un fel sau altul sa plateasca pentru starea in care a adus-o.
Eu – Dar nu e nimeni vinovat. Singura s-a adus in starea asta
L – Ba nu. Tu n-ai cum sa stii..
Eu – Pai na, nimeni n-are.. Si acum care mai e faza? E tot cu tipul asta?
L –  Da. Mi-a zis ca s-a mutat de unde statea cu asta..
Eu – Pai iar te-ai vazut cu ea??
L – Chiar daca ma doare, vreau sa o vad. Caut locuri in care ar putea fi. Si acum doua sapatamani am vazut-o. Sa vezi prin ce aventura am trecut. Era un Biker’s Fest la Dumbravita. Si n-aveam ride pana acolo, asa ca am facut cu ‘ia-ma nene’. M-a luat chiar un nene cu o masina de taxi in care mai erau doi insi. Iii zic sa ma lase la Dumbravita dar omu percuta cam greu. Era in tripuri, asculta Pink Floyd. Ce mai, un nene care stie muzica adevarata. Mergem ce mergem, astia doi scot banii, coboara si unu ma intreaba daca merg mai departe de Dumbravita.. Ma uit la el si zic nu.. Demaram si mergem. Si tot mergem. Eu mai fusesem o singura data la Dumbravita. Ma luase si pe mine muzica pana cand vad o borna pe care scrie ‘Lipova-10Km’! Il intreb: da’ am trecut de Dumbravita? Omul imi zice ca el nu prea stie pe unde e ce intrebam eu, ca el mege la Sibiu! In momentul ala il rog frumos sa-mi zica cat ii datorez si sa ma lase sa cobor. Si am coborat. Drumul a fost moca. Zicea ca i-a placut de mine.. In jurul meu un camp galben si intins cat vedeai cu ochii. Nu m-am panicat deloc. Cu experientele mele cu autostopul stiam ca o sa ma ia cineva (pana la urma). Mergeam inainte, aratam degetul la masini pana am avut noroc. Ma luase un tip cam dubios care fusese la Suceava la inmormantarea unei rude. Asta imi zice ca am trecut si de Dumbravita, si de Giarmata.. Si ca ma duce la Biker’s ca e si el curios.. Si ajungem. Prin pile si relatii intru gratis. Recunosc ca nu e genul meu de manifestari. Nu-mi place pur si simplu. De fapt motivul a fost unul singur sa o vad pe ea. Si am vazut-o. Distrusa si la o bere cu unul..
Eu – Tipu cu care e acum?
L – Nu
Eu – Cum nu, adica is impreuna si e sambata si fiecare cu treaba lui? Ata e relatie, fiecare se vede cu cine vrea si stau doar asa de aparente. Mai bine n-ai relatie decat sa o arzi asa.. Nu te-a lasat ca sa fie cu tipul asta?
L – Nu stiu, oricum la masa era cu altul. Ala m-a vazut, mai sta, eu ma holbez la el, ala se ridica si pleaca.
Eu – Si il stii pe ala?
L – Da. Incerca figuri si cand A era cu mine. Dar nu i-a mers. Cel putin din cate stiu eu.. Oricum e in limba dupa ea.
Eu – Fain, ce sa zic.. Si, ce ati facut?
L – Pai am incercat sa vorbim. Dar nu puteam. Ea plangea, eu plangeam.. M-am facut de rusine fatza de oamenii de la masa fatza de prieteni.. Nu-mi pasa asta. Dar ma durea faptul ca nu vedea suferinta pe care o am. Nu vedea ca eu de sase luni nu mai traiesc. Eu sunt un om mort in interior. Toata povestea asta m-a distrus. Si nu stiu daca incearca pentru usurinta ei, sa se autosugestioneze, sau doar sa ma faca pe mine sa o urasc, spunandu-mi ca eu singur ma fac sa sufar, ca eu nu vreau sa trec peste.. Si m-a alungat inca o data. Cu lacrimi in ochi, dar m-a alungat. Dupa cate am trecut ca sa ajung la ea sa ajung ma intorc inapoi in Timisoara pe jos, si tocmai cand incepuse furtuna. Dar nu ma deranja. Imi simteam lacrimile mult mai grele decat stropii de ploaie.
Poate intr-adevar sunt un masochist cum zice ea, care vrea sa isi faca rau, care nu vrea sa isi continue viata si sa-i lase pe toti in pace. Insa ceea ce nu stie nimeni este ca pentru mine fiecare zi este un chin. Primul gand gand ma trezesc este pentru ea. Nu pot asculta muzica pentru ca imi aminteste de ea. Nu exista, strada, loc in care sa nu am amintiri cu ea. Nu pot sa am o conversatie pentru ca apar unele lucruri care imi fac iar legatura cu ea. Cum ma trezesc dimineata, este o noua lupta cu suferinta mea, cu incercarea de a o uita, de a sterge totul. Dar nu pot! Pentru ca nu pot intelege cum a putut sa se intoarca la o relatie moarta, cum a putut sa se intoarca la trecut. Isi face prezentul si viitorul cu trecutul. Si ma consum in fiecare zi incercand sa inteleg cum m-a lasat pentru un om care si-a lasat nevasta si copilul. Cum?!
Eu – Te distrugi degeaba. Poate avrajit-o cu faze de genu ca si-a lasat nevasta pentru ea.. Nu-ti dai seama ca astia doi jubileaza acum pe seama nenorocirii in care te-au adus? Cum mai poti iubi asa o persoana?!
L – Si totusi o fac. Pana o sa obosesc si atunci voi gasi o cale sa ma eliberez de tot.. Pentru ca am obosit sa traiesc pentru altcineva, am obosit sa o fac sa inteleaga ca va ajunge nefericita. Sase luni s-au pierdut din vietile toturor. Si al tipului astuia, si al ei si al meu. Vreau sa fie fericita. Dar nu va fi cu ‘viitorul’ care si l-a ales.
Eu – Dar bah, e alegerea ei, treaba ei ce face. Daca vrea sa fie nefericita, cine estu tu sa gandesti altceva?
L – Nu pot sa nu imi pese. O iubesc prea mult sa fiu indifferent. Sa o vad cum cauta scapare cu tot felul de indivizi.
Eu – Ce indivizi?
L – Eram zilele trecute cu niste prieteni in trecere prin localuri si am vazut-o. Cu un tip tot revarsat peste ea. Acelasi tip de care anul trecut imi zicea cat de ratat e si u alcoholic penibil. Si acum sa-i vad impreuna.. O intreb daca daca mai e cu tipul ala. Imi zice ca mai e. Si ca ala nu are probleme cu ce face ea, cu cine se vede..
Eu – Esti un prost! Nu vezi ca astia doi s-au gasit? Sunt la fel in privinta caracterului. Niste nimicuri. Si pentru asta suferi si te consumi aiurea. Este degeaba. Lumea nu stie si varianta, si nici nu-i pasa de aia nimeni nu o sa inteleaga prin ce treci. Nici macar ea nu intelege si sigur nu o sa inteleaga vreodata de ce iti e atat de greu sa renunti la ea. Si chiar daca va intelege vreodata o sa fie prea tarziu. Eu zic ca ea o sa capete ce merita in toata relatia asta. Tu sa fi fericit pentru ei si ca pentru ca ai scapat de ea. Trebuie sa-ti vezi de viata, sa incerci sa ti-o reconstruiesti si sa mergi mai departe. Sa fi constient ca pasiunea si intensitatea la care ai trait tu relatia nu ti-a fost impartsita. Ca te-ai indragostit de o alta persoana. Faptul ca nu ai vandut sau nu ai mers tu la Bestfest cu biletele Depeche la care trebuia sa mergeti impreuna, si tu in schimb i le-ai inapoiat asa de obraz nu inseamna nimic pentru ea. Nu e capabila sa aprecieze ce fel de om esti si nu poate intelege de ce tu nu puteai merge la concert fara ea. Ca pur si simplu nu este capabila sa inteleaga prin ce treci tu acum. De aia pentru ea totul e asa simplu. Poate ca ii mai pasa de tine, dar nu cum ai vrea tu sau nu asa cum ar trebui sa-i pese. Tu suferi, probabil si tipul ala daca e capabil de asa ceva, si poate ea. Oricine daca ar fii patit ce ai patit tu, ar fi injurat-o, ar fi trimis-o la dracu si si-ar fi vazut de viata. Greseala ta a fost ca ai pus prea multa pasiune si iubie. Si inca o faci. Trebuie sa se termine. Pentru ca nu merita. Ea nu merita. Tu nu meriti sa fii chinuit.
Sa stii o chestie: fericirea nu se poate cumpara. Dar un om da

Cher - gypsies tramps and thieves

3 comentarii:

Anonim spunea...

Mda, telenovela nu gluma..dar acum lasand gluma la o parte, trist ce i se intampla lui L. Un mic mesaj pt L:
Hey L, tu nu crezi ca meriti sa fii fericit??? Ok, o iubesti (desi eu cred ca iubesti un ideal, din relatare nu pare o pers de care sa vrei sa te indragostesti, dar nah, poate judec prea repede,scz daca e asa), dar ea??? Se pare ca e cam egoista si atunci... Daca ei nu ii pasa de tine, atunci de ce sa iti pese tie??? Eu zic ca nu te merita, sincer si iubire cu forta nu se poate, daca ea nu te vrea….sa ii fie de bine, poate nici nu stie ce pierde, ghinionul ei….
App, i-ai returnat biletele la DEpeche mode????OMG!!!!!!! si ea nimic, pai mie imi crapa obrazul de rusine, nu alta.
Stiu din proprie experienta ca e super greu sa „let go” (poate ca in realitate nu trecem peste nicodata), dar trebuie sa incerci, sa incepi sa te gandesti si la tine si de ce nu, sa fii putin egoist (in cazul tau putin mai mult) . Trebuie sa te gandesti ca, in primul rand, cel mai important pentru tine esti TU.Gandeste-te cum ai fost in alea 6 luni, chiar a meritat?? Si cine stie, poate intr-un viitor o sa gasesti si persoana care sa te merite…dar sa nu te bazezi prea mult pe asta, adica vreau sa zic ca trebuie sa te impaci cu tine insuti mai intai si apoi mai vezi u…
Deci L, capul sus si curaj!!!! Ce pana mea??? Fii barbat, atata vointa si orgoliu trbuie sa ai si tu sa nu te lasi calcat in picioare(scz daca am fost putin cam dura ). Sunt convinsa ca o sa o scoti u la capat, asa ca fii tare!!!!
Ps: de aceea eu prefer sa fiu sg, relatiile mi se par prea complicate…uffff…

Ps 2: narghilea…si eu vreau :)

Lau spunea...

Ii voi transmite lui L. Sper sa si ia aminte de sfaturi.. Cat despre narghilea, poate intr-o zi cu soare iesim toti trei la un fum..

Anonim spunea...

nush daca sunt sfaturi neaparat, ci mai mult unele constatari:).poate daca ii zice mai multa lume ii vine mintea la cap :)..sincer acm, trebuie sa schimbe ceva pentru ca viata nu asteapta ca el sa o traiasca. atat de usor poate sa treaca pe langa noi, fara ca noi se ne dam seama...ufff
*legat de narghilea: zi cu soare= ieri, azi, maine, la toamna, la iarna, la primavara..hehe..tot ziceam cu ceva friends ca mergem, dar se pare ca nu ne-am facut bine temele de casa :(.
Numai bine!